jump to navigation

Tambang bas sekolah di Kelantan naik June 11, 2008

Posted by techis in News.
Tags: , ,
trackback

Selepas kita dikejutkan dengan harga minyak yang naik lebih awal dari yang dijangka, sekarang kesannya semakin dirasai oleh golongan ibu bapa. Harga tambang bas sekolah pula dinaikkan disebabkab untuk menampung kos kenaikan harga minyak. Bagi pemilik sekolah, ini adalah wajar kepada mereka  kerana mereka juga turut merasai beban kenaikkan harga minyak ini. Jadi, beban ini telah dipindahkan kepada golongan ibu bapa. Ibu bapa akan pening kepala lagi. Sudahla belanja kos yang lain meningkat dan akan terus meningkat. Jadi, kenyataan sesetengah pihak yang kenaikan harga tidak membebankan adalah retorik semata-mata untuk mengelabui mata sesetengah pihak….

Tambang bas sekolah di Kelantan naik

KOTA BAHARU: Pengusaha bas sekolah di Kelantan memutuskan untuk menaikkan kadar tambang perkhidmatan sehingga RM5 bagi menampung kenaikan harga minyak.

Setiausaha Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Kelantan, Mohd Noor Ismail, berkata kenaikan tambang itu juga terpaksa dilakukan ekoran kenaikan harga alat ganti kenderaan.

“Kebanyakan pengusaha bas sekolah di bandar termasuk saya sendiri menaikkan tambang sebanyak RM5 mulai bulan ini,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, kenaikan itu bukan dibuat sesuka hati, sebaliknya ia tetap mematuhi peraturan dan kadar yang ditetapkan oleh Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) sebelum ini.

Katanya, LPKP sebelum ini menetapkan bahawa pengusaha bas sekolah di kawasan bandar tidak boleh mengenakan tambang melebihi RM36.60, manakala di luar bandar tidak lebih daripada RM31.50,” katanya.

Mohd Noor berkata, terdapat kira-kira 300 bas sekolah di Kelantan ketika ini, membabitkan 150 pengusaha. – Bernama

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: