jump to navigation

Sekadar peringatan June 8, 2008

Posted by techis in Techis' thought.
trackback

tak lama lagi cuti semester akan tamat dan pelajar2 akan siswa2 akan kembali meneruskan pengajiannya dengan azam yang berkobar2….Niat di hati masing2 ingin menuntut ilmu.

bila bercakap mengenai menuntut ilmu nie..suka ak ceritakan yang tiap2 orang ingin berjaya dalam hidup masing. jadi tiap2 orang akan memasang matlamat hidup nye..pendek kata memasang cita2…ak pon ade cita2 ak gak dulu…dulu ak pnh bercita-cita nak jadi jutawan supaya ak dapat hidup senang…

pas2..bila ak ad terbaca satu artikel dari mane ntah..ak pun xingat..artikel ad ckapkan…sekaya mana pun kita,,tapi kita xdikira berjaya jika kita tidak berjaya mengubah masyarakat sekeliling kita…

kemudian…ak pernah menghadiri 1 ceramah oleh Jazari Community…Seorang prof kat university ak pon ckap benda yang sama..jadi barula yang ak sedar bahawa dalam kita belajar nie kita mesti niatkan dalam hati kita bahawa dengan ilmu yang kita dapat nie kita akan gunakan untuk kebaikan orang lain juga. bukan untuk kepentingan diri kita. jika ilmu yang kita guna adalah untuk kepentingan diri kita, nescaya hati kita xkan tenang dan lagi 1 akan jadila kes2 penyalahgunaan ilmu yang kita pelajari..ak harap ak x jadi cam2…

kepada kwn2 yang mendapat pluang belajar..belajarlah bersungguh-sungguh …pluang nie cuma dtang skali saje. dan jagalah agama kita sebab ape yang ak lihat skang nie banyak anak muda kita skang nie yang xbrape endah pasal agama kita…saudara kita yang di Palestin….kita smua msti berpegang kembali ape yang selalu kita tinggal…iaitu Al-Quran dan Sunnah…ak xckap ak perfect…cuma ak post nie pun jus nak ingatkan diri aku sendiri gak supaya ak pun x  lalai sepanjang ak menuntut ilmu nie. sbab dari pngalaman ak..banyak org yang mulanya bersemangat dengan impian masing2 las2 bile da blajar tinggi2 die da lupa diri…lupa asal-usul dan agama..

2 jela kot jus peringatan kepada diri aku dan juga korang suma…Harap kita suma dapat menegakkan kembali pe yang kita lupa…Pd ms 2, kita suma akan dibalas pe yang kita wat…..

salam…

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: