jump to navigation

Travian -Famous online game March 14, 2009

Posted by techis in Techis' thought.
add a comment

I just learn to play travian…Its a good game for those people who cannot spend too much time to play. Its all about creating the empire, trading with other country and war. To play this game, no download is required. Register and play, thats all. In this game, u could create your own guild. Guild is used as tools of communications between you and group members, it helps each other when they were being attacked or they need your help. There are lots of stuff you can find yourself when u play this game. Cool game! that what i can say…

Just  have a visit by clicking this link ( for Malaysia server only). I guaranteed u’ll miss this game…(^_^)

CLICK HERE TO TRY THIS GAME

Palestin- Isu Bermusim??? March 8, 2009

Posted by techis in Techis' thought.
add a comment

http://tiadasempadan.co.cc

Selepas beberapa ketika, apabila Israel mula mengurangkan serangannya ke atas Gaza baru-baru ini kita akan dapat mula menyaksikan bagaimana sikap kebanyakkan rakyat Malaysia. Jikalau anda dapat lihat di dada-dada akhbar, anda sendiri akan dapat perasan bahawa isu Palestin akan mula kurang dibincangkan. Media akan mula beralih arah kepada isu-isu lain seperti isu Obama, isu gelagat artis luar negara dan lain-lain.

Situasi seperti ini bukanlah sekali terjadi, namun selalu sangat terjadi. Kita dari kecil selalu dididik dengan situasi bermusim. Contohnya, seperti sambutan Maulidur Rasul, kita akan mula menyaksikan ceramah-ceramah agama akan mula ditayangkan di televisyen. Kita akan didedahkan dengan sirah-sirah nabi, gaya hidup Islamik, nasyid-nasyid yang dikumandangkan di kaca-kaca televisyen. Malah pembaca berita wanita pun akan mula mengenakan pakaian yang sopan. Tetapi, apabila tamat sahaja sambutan Maulidur Rasul, semuanya seolah-olah kita akan lupakan seperti tiada apa yang terjadi.

Berbalik kepada isu Palestin tadi, jika dahulu semasa kempen masih hangat, Mcd pun merasa bahang boikotnya. Tetapi, apabila isu ini mula reda( sebenarnya isu Palestin masih belum selesai), kita akan dapat menyaksikan sebahagian umat Islam akan mula membanjiri premis-premis yang diboikot, khasnya Mcd dan Starbuck. Situasi ini menyebabkan saya berasa sedikit kecewa dan mencetuskan perasaan untuk menulis kepada anda semua. Saya berasa malu apabila melihat umat Islam, saudara kita sendiri makan dengan bangganya di premis-premis ini tanpa rasa kesedaran sedikit pun( ataupun mereka sedar cuma tidak prihatin). Sedangkan ulama sendiri telah menyatakan bahawa setiap sen yang kita keluarkan dengan membeli barangan yang menyokong tindakan ganas Israel adalah difatwakan haram oleh ulama. Mengapakah masih terdapat golongan seperti ini yang masih tidak menyedari hakikat ini??

Adakah perut mereka lagi penting berbanding nyawa ribuan saudara kita di Palestin yang akan melayang apabila mereka menyokong produk Israel ini???

Inilah yang dikatakan kempen bermusim. Saya tidak salahkan semua pihak, cuma yang bersalah adalah sikap kita sendiri. Tujuan kempen diadakan adalah untuk memberikan kita kesedaran, dengan harapan kita akan terus istiqamah meneruskan kempen kita walaupun tempoh berkempen telah tamat. Jikalau orang yahudi bersungguh-sungguh memajukan bangsa mereka walaupun mereka sedikit, mengapa kita tidak boleh memajukan umat kita juga sedangkan bilangan kita ramai???

Umat Islam bernasib baik kerana mempunyai tuhan yang Maha Esa, kita mempunyai kitab suci yang sesuai untuk sepanjang zaman. Di dalamnya terkandung segala benda, sejarah, nasihat, undang-undang, sains, dan juga penceritaan masa depan. Allah juga telah menceritakan bahawa bangsa yahudi ini adalah merupakan bangsa yang pengecut. Mereka sangat takut apabila kita bersatu. Sikap yahudi ini telah dibuktikan melalui sejarah-sejarah mereka sebelum ini.Allah telah berfirman di dalam surah Al Hasyr ayat 14:


(Orang-orang Yahudi dan orang-orang munafik) dengan keadaan bersatu padu sekalipun, tidak berani memerangi kamu melainkan di kampung-kampung yang berbenteng kukuh, atau dari sebalik tembok. (Sebabnya): permusuhan di antara mereka sesama sendiri amatlah keras; engkau menyangka mereka bersatu padu, sedang hati mereka berpecah belah (disebabkan berlainan kepercayaan mereka). Yang demikian itu, kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami
.

Adakah firman Allah ini tidak benar??? Rugilah orang yang tidak mengetahui. Segala yang difirmankan oleh Allah ini sangat-sangat benar. Lihatlah sekarang ini,segala kawasan mereka( asalnya tanah milik kita yang dirampas) akan dibina tembok batu yang panjang supaya pejuang palestin tidak melawan mereka secara berdepan. Mereka takutkan dengan bayang-bayang sendiri. Mereka hanya berani membunuh kanak-kanak kecil di depan mereka. Bila mereka diserang hendap, mereka akan bertempiaran lari. Mereka bukanlah kuat, mereka seolah-olah tidak dapat dikalahkan. Hakikatnya, mereka adalah bangsa yang paling mudah ditewaskan jika kita semua bersatu.

Mengapa kita tidak bersatu??? Cuba anda bayangkan, kalau isu boikot yang paling mudah kita lakukan pun kita tidak boleh lakukan. Bagaimana kita boleh barsatu untuk perkara-perkara yang lebih besar. Rasulullah telah mewariskan kita bermacam-macam hadis untuk kita kaji. Di dalamnya terdapat bermacam-macam petunjuk yang hanya orang Islam dapat memahaminya. Kepada sesiapa yang mempunyai kelebihan untuk menkaji hadis, anda digalakkan menkaji hadis2 Rasulullah dan menyebarkan segala rahsia yang belum terungkai kepada kita semua supaya kita dapat menjadi umat yang maju seperti zaman kegemilangan Islam dahulu.

Sekarang bukan masa untuk kita menunggu, tetapi sekarang masa untuk kita bergerak. Isu Palestin bukanla isu bermusim, apabila tiba musim kita akan mula menderma dan melakukan qunut nazilah. Tetapi, isu palestin adalah lebih daripada itu. Isu ini adalah isu aqidah, umat Islam diwajibkan menghulurkan segala jenis pertolongan yang termampu untuk mengusir Zionis dari tanah umat Islam yang dirampas. Kepada bakal engineer, semoga anda menguasai teknologi dengan jayanya untuk kebangkitan Islam. Kepada bakal pemimpin, jadilah pemimpin yang tegas dan hanya takutkan Allah. Kepada bakal ibu bapa, didiklah anak anda nanti dengan semangat jihad dari kecil. Ayuh kita semua wujudkan generasi yang memegang Islam sebagai cara hidup kita!

I would like to wish……. March 6, 2009

Posted by techis in Techis' thought.
add a comment

Assalamualaikum… Its been a very long time I dint come with any updates in this blog since I was moving to my new websites, http://tiadasempadan.co.cc… But, even though I became quite passive in this blog, I still received several comments and email asking several things. Those people who sent me comments, I would like to thanks to all of you. Because of you guys, it made me feel like Im alive and energetic to keep on blogging. Thanks again…

I’ve took my time to think about what should I post in this blog. Specifically, I just decided to keep focusing on Palestine issues in this blog. That is because in my new website, Im more focusing on Islamic technologies, Muslim Idol, Music and robotic technology.In short, its all about technologies.. But, all of them are in Malay language. For those who dont speak malay, I would like to give an apology if u cannot understand my words when u are visiting my web. Some people suggested me to write my new web in English, but I think I would like to give general knowledges to youth people from my country. Because I want them to know that Islam is the way of life.  This is because some people in my country gradually started to follow bad western culture. Thats my motive…Hope all of you could pray to Allah for me… =)

Aku telah berpindah… February 14, 2009

Posted by techis in Techis' thought.
1 comment so far

Saya telah membuat satu laman baru di sini:

http://tiadasempadan.webs.com

Jikalau korang berkesempatan, bolehla melawat laman web tue. Manataw ade gak manfaat yang bley dapat… =)

Dekat sana aku lebih banyak menceritakan tentang sedikit ilmu yang aku ada utk perkongsian korang semua. Maybe selepas nie aku lebih banyak menumpukan dekat laman sana. Harap dapat ziarah. Terima Kasih…

Interview bersama Chot Cromok February 12, 2009

Posted by techis in Music.
add a comment
dipetik dari: sini
“We only play what we like to play…”

Dari kiri: Miji, Sam & Chot.

Apa yang menarik, gitaris asal Cromok, Chot aka Karl diberitakan akan main balik. Ini la berita yang paling aku nak dengar sebab dulu katanya dah ‘cuci tangan’, tak nak main gitar lagi.

Band yang ditubuhkan pada 1988 di Australia ini sebenarnya memiliki banyak cerita menarik. Antaranya diorang pernah mendapat tawaran sebagai opening act untuk tour Motorhead di Australia dulu, bagaimanapun menolak kerana dikatakan belum bersedia. Malah, rumour turut mengatakan yang Lars Ulrich pernah memakai t-shirt Cromok sewaktu konsert Metallica di Indonesia sekitar tahun 90-an dulu.

Apapun Cromok dengan line-ups Sam (vokal, bass), Miji (dram) dan Chot pasti menjanjikan nostalgia. Hey! Siapa boleh lupa dengan “Metallurgical”, “Misty”, “Journey”, “Memories”, “Seedling” dan “Obsessed”. (Dan teringat lagi betapa happynya aku bila diberi peluang untuk menulis press release semasa pelancaran album diorang ‘What’s Left’ pada 2000).

Kali pertama aku dan Yatt jumpa Chot semasa interview dia di pejabatnya di The Mall untuk ROTTW pada 1999. Macam-macam yang kitorang bualkan, antaranya tentang keunikan di sebalik solo-solo gitarnya dan cerita-cerita di sebalik “I Don’t Belong Here” dan “Another You”.

Berikut adalah petikan artikel yang ditulis oleh Yatt yang tersiar di ROTTW Vol.34, Ogos 1999:

ROTTW: Bila mula bermain gitar?
CHOT: Semasa berumur 15 tahun. Masa tu biasalah, lepak-lepak kat tembok jadi kutu. Saya belajar main gitar tanpa ada apa-apa pendidikan formal dalam muzik atau gitar. Saya cuma dengar, tengok dan ikut orang lain main. Semasa di tingkatan lima saya sudah mempunyai sebuah band di sekolah. Kemudian semasa saya mengikuti kursus bahasa Inggeris di Sekolah Sains Dungun, dan sayalah pelajar pertama yang berani bawa gitar ke asrama sebab di situ tak dibenarkan bermain gitar! Haha!

ROTTW: Macam mana boleh menyertai Cromok?
CHOT: Sebelum itu semasa di University of Sydney saya ada sebuah band iaitu Sri Maharani dengan line-ups dua Melayu, dua mat saleh. Kami banyak bermain di lounge sekitar kampus. Kemudian apabila berpindah universiti, saya tubuhkan sebuah band lagi iaitu Keraz dan kami aktif bermain di kelab-kelab. Lagu-lagu yang kami mainkan lebih kepada lagu-lagu pop walaupun masa tu saya gila heavy metal! Pada 1988 Cromok sudahpun wujud dan gitarisnya pada masa itu ialah Din (Allahyarham) dan Mat Puck. Mat Puck kemudian meninggalkan Cromok dan mereka offer saya untuk join mereka.

ROTTW: Bagaimana anda menghasilkan solo gitar?
CHOT: Sebelum membuat solo saya akan menghayati lagu itu dahulu. Selepas itu barulah saya buat solonya dan sesuaikan dengan lagu tersebut. Kadang-kadang kalau ada part sedih, kita kenalah bagi dia sedih. Solo ini susah sebenarnya, kadang-kadang mengambil masa lebih kurang dua hingga tiga bulan sebab lagu Cromok tak macam lagu biasa. Solo itu juga merupakan satu cerita dan kalau solo itu mengarut dah jadi cerita lain. Saya selalunya merujuk kepada Malmsteen sebab ada lagu slow tetapi solonya macam ribut dan bunyinya tetap sedih, kenapa? Haa, maknanya solo tak semestinya perlahan untuk mengekspresikan emosi sedih. Apa pun ia terpulanglah pada gitaris itu sendiri.

ROTTW: Apa yang anda mahukan dalam penghasilan sesebuah lagu?
CHOT: Kena ada cerita, ada pemulaan, pertengahan dan kesudahannya. Selalunya saya buat melodi dulu, selepas itu barulah lirik. Seperti lagu “The Little One” kami dah tetapkan temanya mengenai budak kena dera. Jadi bila temanya begitu, kami akan sesuaikan melodi dan feelingnya supaya kena dengan tema tersebut. Selepas itu barulah kami masukkan lirik.

Lirik itu bagi kami hanya sebagai guide. Vokal kami straight aje, ‘Argh! Arghh!’..Haha! Bukannya vokal tak penting, tapi kami lebih pentingkan sound dan feel yang heavy, dan tentunya muzik yang bermelodi. Itulah identiti Cromok. Lagu Cromok kalau dikeluarkan part vokal pun, orang masih boleh dengar, layan dan enjoy sebab melodinya. Dan sampai sekarang satu lirik Cromok pun saya tak tahu! Haha!

ROTTW: Lagu “I Don’t Belong Here” melodinya kedengaran seperti lagu pop Melayu, kenapa? (Nota: inilah satu-satunya soalan yang berjaya terkeluar dari mulut aku – selebihnya dalam sesi interview itu, aku dah starstruck!..Hehehe…)
CHOT: Kami buat lagu itu dah lama iaitu pada 1991. Sebenarnya Sam kena nyanyi lagu itu betul-betul, ada lenggok melodinya. Tapi faham-fahamlah stail Sam menyanyi! ‘Argh! Arghh!’ bolehlah! Haha! Bila dengar balik lagu itu dan nyanyiannya memang kelakar betul. Bukannya dia tak boleh menyanyi, tetapi kalau dia tukar stailnya, dah tak kena dengan konsep Cromok. Akhirnya kami jadikannya lagu instrumental.

Apa guna ilmu dan teknologi jika tidak digunakan? February 7, 2009

Posted by techis in 1.
add a comment

PDF Print E-mail
Monday, 02 February 2009 21:36
PEKAN 24 Jan. – Kemunduran umat Islam pada masa ini berpunca daripada kegagalan mereka dalam menguasai ilmu dan teknologi, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tegas beliau, umat Islam akan digeruni jika mampu menguasai ilmu dan teknologi kerana status seseorang itu berkait rapat dengan tahap penguasaan pendidikan yang dimiliki.

‘‘Untuk menyelesaikan masalah kebuntuan ummah ini, senjata yang paling berkesan adalah penguasaan ilmu dan pendidikan tinggi,” katanya di sini hari ini.

Najib berkata, kegagalan pemerintah di sesetengah negara Islam dalam membangunkan sistem pendidikan menyebabkan tidak berlaku perubahan besar terhadap rakyat mereka.

‘‘Kerana gagal menguasai ilmu dan pendidikan, 1.4 bilion umat Islam di seluruh dunia tewas kepada hanya 14 juta orang Yahudi,” katanya.

Berbeza dengan Malaysia, jelas beliau, kerajaan berjaya mewujudkan sistem pendidikan yang membolehkan semua golongan memperbaiki taraf hidup masing-masing.

Sumber: Utusan Malaysia

Ulasan:

Apakah terdapat kaitan antara ‘kegagalan’ umat Islam menangani isu Gaza dengan ‘kurangnya ilmu’ yang dikatakan menjadi penyebab kepada kegagalan tersebut? Di akhir kenyataan, Najib mengatakan bahawa Malaysia telah ‘berjaya’ mewujudkan sistem pendidikan yang efektif. Jadi, jika Malaysia sudah berjaya (sudah banyak ilmu), kenapa pula Malaysia gagal menyelamatkan Gaza? Aneh sungguh kenyataan ini!!!

Inilah satu kenyataan yang menunjukkan  kejahilan dan kecelaruan di dalam berfikir. Kekalahan umat Islam ke atas Yahudi bukanlah kerana kekurangan penguasaan ilmu dan teknologi, tetapi kerana ilmu dan teknologi yang sedia ada, tidak digunakan untuk membantu saudara-saudara kita di Palestin (atau di mana-mana), sebaliknya ilmu dan teknologi yang ada, digunakan untuk membantu Yahudi membunuh umat Islam.

Dewasa ini sudah banyak negeri-negeri umat Islam yang menguasai ilmu dan teknologi yang tinggi seperti Pakistan yang berjaya memiliki senjata nuklear, Iran juga mempunyai kepakaran dan kelengkapan untuk membangun senjata nuklear. Arab Saudi, Iraq, Mesir dan lain-lain mempunyai teknologi dan sumber minyak yang begitu banyak. Namun sayangnya, mereka menggunakan kesemua kepakaran dan teknologi yang ada untuk mempertahankan pemerintah yang sekular, bukannya untuk mempertahankan umat Islam yang dibunuh Yahudi.

Justeru, merupakan satu pernyataan yang ternyata tidak berpijak di bumi nyata, jika dikatakan umat Islam tewas kepada Yahudi kerana kita tidak menguasai ilmu dan teknologi. Selama lebih kurang sebulan umat Islam di Gaza dibom dan dibedil Israel, di manakah Malaysia yang kononnya telah mencapai tahap penguasaan ilmu dan teknologi yang tinggi melalui sistem pendidikannya? Di manakah Malaysia di dalam membantu mengalahkan Yahudi dan membebaskan bumi Palestin?

Yang pasti, Malaysia tetap dengan sempadannya, sebagaimana Mesir dan Jordan yang tetap menutup sempadannya, dari menghantar tentera membantu kaum Muslimin di Gaza. Puak Yahudi laknatullah ini sedikit pun tidak ‘kecut perut’ dengan penguasaan ilmu dan teknologi yang dimiliki Malaysia, sebaliknya hanya menjadikan kaum Yahudi ini ‘pecah perut’ kerana ketawakan kejahilan dan pengkhianatan yang ditunjukkan oleh pemimpin Muslim.

Apa guna ada ilmu dan teknologi yang tinggi jika hanya untuk disimpan? Apa guna tentera dan senjata-senjata yang ada jika tetap tersimpan, malah hanya digunakan untuk tujuan perhiasan dan pertunjukan? Setelah disimpan rapi segala teknologi persenjataan yang ada, kemudian kita mengatakan, jika kita menguasai ilmu dan teknologi, maka kita boleh mengalahkan Yahudi???

Jika beginilah cara berfikir seorang pemimpin, maka tidak hairanlah kenapa umat Islam di Palestin dan di seluruh dunia terus-terusan dibantai dan dibunuh habis-habisan oleh golongan kuffar.

Islam telah mengajar kita bahawa, untuk kita digeruni oleh musuh-musuh Allah dan musuh-musuh kita, maka pemerintah wajib menyediakan kekuatan ketenteraan semampu-mampunya untuk berjihad (bukan untuk disimpan) bagi mengalahkan musuh. Firman Allah SWT,

Dan siapkanlah untuk menghadapi mereka (musuh) kekuatan apa saja yang kamu mampu dan dari kuda-kuda yang ditambat untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kamu menggentarkan musuh Allah dan musuhmu dan orang-orang selain mereka yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya…” (TMQ al-Anfal (8):60].

Rasulullah SAW telah menunjukkan kepada kita bahawa dengan jumlah tentera dan persiapan yang jauh lebih kecil dari pihak musuh, tetapi kita tetap dapat mengalahkan musuh. Perang Badar yang menyaksikan hanya lebih kurang 300 tentera Muslim berjaya mengalahkan 1000 tentera musuh, walaupun dengan kelengkapan pihak musuh jauh lebih hebat.

Pokoknya, tentera mesti digerakkan (bukan disimpan), barulah musuh dapat dikalahkan. Soal penguasaan teknologi bukannya faktor kemenangan. Kita diperintah oleh Allah menyediakan kekuatan semampu kita dan kemudian berjihad.

Bukan sahaja Badar, malah Rasulullah SAW juga menunjukkan kepada kita bahawa di dalam banyak peperangan lainnya, walaupun bilangan dan teknologi persenjataan kaum Muslimin jauh lebih rendah dari pihak musuh, namun umat Islam ternyata tetap memperoleh kemenangan.  Dalam keadaan umat Islam di Madinah cuba diserang dari pelbagai penjuru oleh tentera Yahudi dan musyrikin, Rasulullah dan para sahabat tetap berperang dengan segala kelengkapan yang ada. Dalam keadaan umat Islam berperang atau diperangi, Rasulullah tidak pernah bermesyuarat untuk mengeluarkan resolusi untuk ‘mengutuk’ serangan yang dilakukan pasukan kuffar, sebagaimana yang dilakukan oleh pemimpin Muslim sekarang.

Rasulullah SAW sebaliknya bertindak menghantar ketumbukan tentera menentang Yahudi Bani Qainuqa’ hanya kerana mereka membunuh seorang Muslim dan melakukan penghinaan ke atas seorang Muslimah. Sebaliknya pemimpin hari ini hanya membiarkan Yahudi membunuh ribuan umat Islam dengan rakusnya, tanpa menghantar seorang askar pun!!!

Sesungguhnya tidak ada cara lain bagi mengalahkan Yahudi dan mengambil balik bumi umat Islam yang dirampas, kecuali dengan jihad dan Khilafah. Pemerintah kini langsung tidak boleh diharap, justeru, harapan kaum Muslimin hanya satu sahaja iaitu dengan berusaha menegakkan Khilafah yang akan memimpin dan menghantar tentera-tentera ke mana sahaja bumi umat Islam yang dirampas kuffar. Dengan Khilafah ini jualah kemunduran umat Islam akan dapat di atasi dan Yahudi akan dikalahkan sepenuhnya.

Situasi Hamas Sebenarnya February 3, 2009

Posted by techis in articels.
add a comment


Agresi 22 hari Gaza barangkali banyak meninggalkan tanda tanya dalam benak semua orang di dunia, bagaimana Hamas selama ini bertahan diri dari gempuran Israel selama agresi biadab itu berlangsung?

Pertama, Kita semua tahu, sebelumnya Gaza sudah dikepung dan diblok oleh tembok-tembok besar lebih dari 750 KM dengan ketinggian 8 meter, dan di setiap 10 meternya, askar Israel sudah bersiap di atas pos—menembak siapa saja warga Palestin terutamanya Hamas, yang cuba mendekati tembok tersebut. Ketika perang darat dimulai, posisi Hamas ialah terkurung dan sama sekali tidak mempunyai kawasan lain sebagai jalur alternatif untuk menyelamatkan diri. Sementara Israel menguasai semua wilayah di sekeliling Gaza.

Kedua, secara persenjataan, perbandingan Hamas dengan Israel sangat tidak seimbang. Saat ini, Israel menduduki urutan keempat dalam sistem pertahanan keamanan dunia setelah AS, China dan Britain. Ini belum termasuk bantuan militer yang diberikan oleh AS untuk mendukung agresi Israel. Untuk perang Gaza ini, AS mendanai tidak kurang dari 60.000 ton senjata. Bantuan ini dikirim melalui ratusan kontena besar, dan banyak pengamat mengatakan inilah bantuan AS terbesar sepanjang sejarah kepada Israel. Hamas saat ini hanya memiliki 15.000 pejuang. Sedangkan Israel memiliki 130.000 askar aktif, dan 400.000 lainnya menunggu di bangku simpanan. Sedangkan Hamas membuat roketnya sendiri yang berasal dari barang-barang buangan. Rangka roketnya terbuat dari bekas tiang elektrik, kabel-kabel sambungan detonatornya terbuat dari kabel yang ada di rumah-rumah warga, bahan bakar roketnya terbuat dari gula, dan hulu ledaknya terbuat dari kimia sederhana yang mereka racik sedemikian rupa. Selain itu, bantuan perlatan senjata juga mereka dapatkan melalui ratusan terowongan yang mereka buat yang melintasi perbatasan.

Ketiga, selama agresi, Israel menghancurkan sekitar 200 terowong, dan Israel sudah mewarwarkan bahawa mereka sudah menghancurkan seluruh terowongan yang dimiliki Gaza. Kenyataannya, saat ini jumlahnya tidak kurang ada 800 terowongan di Gaza yang dibangun oleh Hamas. Dan 200 terowongan yang telah hancur digasak Israel, Hamas menyebutkan hanya memerlukan sekitar 3 bulan untuk memperbaikinya.

Keempat, secara fizik, Hamas dan Jalur Gazalah yang telah banyak menderita kerugian. Tetapi harus diingat, bahwa bukan pihak Hamas yang pertama kali meminta gencatan senjata. Hamas telah melawan dengan sengit, dan itu membuat Israel mengundurkan pasukannya tanpa syarat apapun. Gencatan senjata pun diumumkan secara sepihak oleh Israel. Lima minit sebelum Israel mengumumkan gencatan senjata, Hamas masih meluncurkan roketnya ke wilayah Israel. Selama perang Gaza, Hamas telah meluncurkan sekitar 900 roketnya, dan itu hanya merupakan 1% dari total jumlah roket yang mereka miliki.

Kelima, sasaran penyerangan Israel terhadap Jalur Gaza sedianya hanya dialokasikan untuk waktu 3 hari saja. Tetapi ketika dalam seminggu Gaza belum jatuh juga, Israel mulai kehilangan punca. Pasalnya, mereka sudah mengundang beberapa pemimpin dunia, seperti PM Jerman, untuk merayakan kejayaan mereka menaklukan Gaza. Namun bahkan sampai 22 hari, penyerangan itu tak pernah memberikan hasil beerrti. Malah dengan lamanya agresi yang kemudian membabi buta itu, Israel menjadi sasaran kemarahan dan kebencian masyarakat dunia.

sumber

Cromok..The greatest solos in universe..hehe February 1, 2009

Posted by techis in articels.
add a comment

Cromok is a thrash metal band from Malaysia. They are

known to be an otai band in Malaysia (where the term
otai refers to old-timers or pioneers) of thrash metal
music in Malaysia. They are also known to be a legend in
Malaysia.
Cromok is regarded as a highly respected band in
Malaysia despite being semi-underground (they have a
major record label deal with EMI (Malaysia) which is not
considered underground for most underground purist) for
most of their existence. With their straight up thrash metal
sounds, Cromok were the Metal gods of Malaysia,
worshipped and revered by all metalheads in the country.
Their song structures is characterised by very simple riffs
and minimalist drumming overlaid with very complex and
epic guitars solos.

History
Sam, Karl, Miji and Din were Malaysian students studying in Australia,[University of Wollongong], where they
decided to form a thrash metal band. They have been Australia’s favourite metal band that time(1989). They got
some help and “airtime” on a Metal Show called: Monday Night Metal. The guy who ran the show (he still
does!) is called Danny and he absolutely loved Cromok. They also performed in a few famous place like Seven
Hills, and so on. Din who returned to Malaysia earlier in 1992 was shocked after he saw 10,000 letter from the
fans. Cromok did not know at that time they had been famous in Malaysia. Din eventually form a band called
D’Cromok. While in Australia, as a three piece band, Cromok went on to achieve a steady following and a large
fanbase. When they returned (from their studies) to Malaysia, they were instantly a metal cult figure in
Malaysia. Mat Puck or Pucky (real name Fadhil) was the original member and co founder of Cromok. He is still
in Sydney but out of the industry. Din died in early 1996 as a result of malaria. He was a son of an Ustaz Mat
from Pantai Tujuh, Kelantan.

Group Styles & Trademark

The group sings in English and they are also known to have at least one instrumental track in every album. The
band’s vocals sounded more like the Teutonic Thrash style while their music sounded more like the Bay Area
thrash metal. Nevertheless, Cromok is a band worthy of mention with the likes of Metallica, Kreator and Death
Angel. But, they never use the sound effect.
Cromok also often experimented with Malay cultural music elements and sounds. Blending thrash metal with
Malay traditional music made Cromok different from other Malaysian bands. They are also keen on adding
Malay elements in their artworks. This made Cromok a band loved and respected as most listeners can relate to
their roots and at the same time bang their heads. It is thrash metal, but at the same time also; Malay-styled.
Cromok, although formed as four piece band, remained three pieced after Din’s demise. They also performed as
a three piece onstage without ever hiring a sessionist. This may be the factor why they are revered in Malaysia
as they are just a three piece band performing with all the skills and sounds of a four or a five piece band. There
is also a chance that they may be influenced by bands such as Motorhead, Destruction, Sodom and Rage who
performed and membered as a three piece. They had performed in Australia with Motorhead and other famous
band that time.
The group prefer their nicknames instead of their real names (which is a norm with most Malaysian rock bands).
Hence the band member’s names are always short in manner.
Cromok also offer a great solos in each of their song. The Second Cromok guitarist (Karl) influenced by Yngwie
Malmsteen, produced a lot of amazing and melodic solos. His solos sound like Malay and thrash metal. But
Cromok’s third lead guitarist, Hillary, his solos sound more to speed and rock solos. He is influenced by
Metallica.
They are sometimes known to be not taking themselves seriously (as evident in one of their songs Final Ticking
where the song ends with a burp) and they are sometimes not serious in interviews.

Discography
Studio albums
Year of Release Title Label
1991 Image of Purity EMI (Malaysia)
1993 Forever in Time EMI (Malaysia)
1996 Yours Truly EMI (Malaysia)
1999 Mean, Meaner, Meanest EMI (Malaysia)
2000
Image of Purity
(Remastered & Re-released)
EMI (Malaysia)
2000 What’s Left? EMI (Malaysia)
2002 Deafening Silence EMI (Malaysia)
2004 Untitled EMI (Malaysia)

Other albums

Image of Purity & Live Full-length, 1992
Engraved in Eternity Best of/Compilation, 2003
Untitled + Raw, 2005
The Great:Metal Manifest
Hail to the King a Tribute to Cromok
The ‘Live in Planet Hollywood’ was not released by EMi due to risks of not recouping their expenses, although
there was demand for it from the fans.

The End?
Just recently in 2005, Sam announced that they were going on a hiatus and that all band activities are suspended.
After almost 20 years pumping metal firepower, Cromok has now come to a state of suspended animation. Sam,
however, stated that they will do shows provided that the pay is good and he also stressed that Cromok is very
much alive. It is just that they won’t be recording anymore (maybe not for a long, long time).
Just recently lead guitarist Hillary Ang has rejoined his old band Search, thus speculating a break-up and the end
of Cromok.After that,Karl agreed to rejoined the band back.Mat Puck might be able to join them on stage for a
few songs.

source

Bagai cendawan tumbuh selepas hujan. January 25, 2009

Posted by techis in Techis' thought.
add a comment

Semasa melayari internet untuk melihat perkembangan terkini isu2 umat Islam, saya terjumpa banyak blog2 yang baru dilancarkan oleh blogger2 yang pada firasat saya merupakan golongan muda yang ingin berjuang menegakkan Islam yang sebenar.

Bagi saya, ini merupakan perkembangan yang bagus kerana setiap hari semakin ramai individu atau remaja Islam yang mula sedar akan tanggungjawab mereka. Harap golongan ini terus istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab yang sukar dipikul ini. Pada masa yang sama, saya juga turut menyeru diri saya sendiri yang serba kekurangan ini untuk meperbaiki diri saya ke arah yang lebih baik. Walaupun ilmu kita belum penuh di dada dan serba kekurangan, namun tanggungjawab kita sebagai muslim adalah menyampaikan ilmu tersebut walaupun dengan hanya satu ayat setakat kemampuan kita. Kerana itu merupakan amal kita untuk dijadikan bekalan di akhirat kelak.

Dalam perkembangan budaya hedonisme zaman sekarang, amat sukar untuk seseorang mempraktikkan Islam sepenuhnya seperti sahabat2 nabi dan generasi2 sebelum ini. Namun, kita tidak boleh berhenti berusaha untuk menjadi lebih baik. Apa yang saya lihat sekarang, fenomena kebangkitan Islam mulai menonjol. Dimana jika dahulu jarang sekali kita mendengar seseorang membicarakan kesatuan Islam. Namun, selepas beberapa peristiwa, terutamanya isu Palestin, umat Islam mulai bercakap tentang kesatuan Islam. Mereka tidak lagi mengharapkan para pemimpin mereka untuk menyelesaikan isu ini kerana para pemimpin mereka hanya tahu berlembut dengan golongan kuffar yang terlaknat ini.

Umat islam kini mulai berbicara mengenai langkah2 yang sepatutnya diambil untuk mengatasi masalah ini. Antara yang selalu saya dengar ialah mengenai menyatukan kembali wilayah2 umat Islam menjadi satu supaya perasaan kebangsaan di kalangan umat Islam akan terhapus. Seperti yang kita lihat semasa Palestin diserang, negara2 Islam yang bersebelahan dengan Palestin tidak mahu mengerahkan tentera mereka untuk berjihad kerana mereka merasakan seolah2 ini merupakan isu untuk orang Palestin sahaja disebabkan oleh sempadan geografi yang sengaja diwujudkan oleh pihak barat dalam rancangan melemahkan Islam. Mereka langsung tidak terasa terancam walaupun negara seakidah mereka diserang oleh kuffar.

Disamping itu, umat Islam sekarang mula menyeru kepada perlantikan seorang pemimpin yang memegang sepenuhnya hukum Allah dan hanya takutkan kepada Allah semata-mata, yang mereka gelarkan sebagai khalifah. Situasi ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, namun di seluruh dunia. Tiap2 hari mereka tidak berhenti berjuang dalam menyeru kepada pemimpin yang takutkan Allah. Namun, apa yang agak mengecewakan saya ialah mengenai perjalanan politik di Malaysia sekarang ini. Pemimpin2 parti politik masing2 sibuk menghentam sesama saudara Islam mereka niat untuk menjatuhkan mereka. Sedangkan pada masa yang sama, parti politik bukan Islam duduk ketawa melihat gelagat pemimpin Islam yang berbalah. Mereka lupa bahawa mereka mempunyai akidah yang sama. Mereka lupa bahawa tujuan mereka memegang tampuk kepimpinan adalah untuk menjalankan amanah Allah di muka bumi ini. Satu parti yang amat sinonim dengan isu menegakkan hukum Islam suatu ketika dahulu apabila mendapat tentangan dari orang kafir, mereka terus jadi lembut dan tidak bertegas dalam pendirian mereka. Manakala satu lagi parti politik yang memperjuangkan bangsa melayu tidak habis2 dengan isu bangsa mereka dengan alasan untuk kemajuan bangsa melayu dan menolak sebulat-bulatnya agama ke tepi. Lupakah mereka bahawa bangsa melayu juga pernah mencapai zaman kegemilangan apabila Islam dijadikan sebagai satu cara hidup semasa kegemilangan Melaka dahulu? Lupakah mereka bahawa bahasa melayu pernah menjadi bahasa perantaraan dunia suatu ketika dahulu ketika Islam menyinar di bumi kita?? Apakah alasan mereka dengan mengatakan bahawa Islam menyebabkan sebahagian masyarakat berfikiran jumud dan mereka menolak tepi hukum2 Allah.

Marilah kita sama2 bersatu.. Oh ya! di sini saya ingin berikan satu blog yang agak bagus juga saya rasa untuk menambahkan ilmu kita. Klik di sini untuk ke blog tersebut. Semoga sedikit usaha saya ini dirahmati Allah.

Hamas: Israel undur kerana serangan pejuang dan semangat juang rakyat. January 22, 2009

Posted by techis in articels, News.
1 comment so far

Khamis, 22/01/2009 – Gerakan Pejuang Islam Hamas menegaskan komitmennya dengan pilihan perlawanan sebagai landasan sebarang dialog Palestin. Hamas menegaskan bahawa projek mereka adalah pembebasan seluruh Palestin dan bukan hanya Gaza. Hamas melihat apa yang terjadi di Semenanjung Gaza sehingga perang berakhir adalah kemenangan pejuangan menuju jalan pengusiran penjajah dari seluruh tanah Palestin.

Pemimpin Hamas, Ismail Ridwan mengatakan, “Penjajah belum merealisasikan tujuan serangan yang pernah diumumkan sebelumnya. Mereka berundur akibat gempuran perlawanan dan semangat juang rakyat Palestin, bukan kerana tekanan antarabangsa atau resolusi PBB.” Beliau menegaskan bahawa penjajah Israel mengunakan cara pembohongan dan tipudaya terhadap dunia antarabangsa dan media untuk menyembunyikan kerugiannya.

Beliau mengatakan bahawa kemenangan Gaza tidak lain adalah jalan menuju al Quds dan Haifa dan Yafa, menuju Nagev dan Tebing Barat. Gaza bukan satu-satunya projek Hamas. Projek Hamas adalah Gaza dan seluruh Palestin. Hamas akan terus bertempur sehinggah penjajah berundur dan meninggalkan Palestin.

sumber

P/S: berita ini dapat kita lihat objektif HAMAS untuk membebaskan keseluruhan Palestin dari cengkaman Israel. Di sini kita dapat lihat gerakan yang memperjuangkan Islam sebagai landasan akan memperoleh kemenangan yang hakiki. Semoga umat Islam mengambil pengajaran dari peristiwa ini untuk meningkatkan iman, dan kepada HAMAS, semoga anda sentiasa berjuang di atas landasan Islam…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.